Cutremurul devastator de 8,9 grade Richter are loc cu doar opt zile înainte ca luna să atingă cel mai apropiat punct de Pământ din 1992 încoace.
Fenomenul astronomic, poreclit deja “Superluna”, a iscat o adevărată furtună pe internet. Au fost prevestite evenimente apocaliptice, tulburări mari ale vremii, cutremure şi erupţii vulcanice. Chiar dacă printre aceste voci alarmiste nu se află nici un om de ştiinţă recunoscut, rezultatul viral al profeţiilor astrologilor, ghicitorilor şi sectanţilor, a fost cel al unui tsunami.
Astronomii calificaţi au încercat să tempereze efectele proorociilor catastrofice. Ei au spus că singurul efect al “Superlunii” vor fi fluxuri şi refluxuri puţin mai mari decât de obicei. Altfel, dacă vor fi totuşi cataclisme în această perioadă, ele s-ar fi produs oricum, cu sau fără “Superlună”.
“Dacă te străduieşti, poţi asocia cronologic aproape orice dezastru natural sau alt eveniment cu orice de pe cer: comete, planete, soare. Amintiţi-vă că, în trecut, am fost ameninţaţi că alinierea planetelor va muta soarele din loc. Totdeauna, astrologii fac din ţânţar armăsar”, a declarat astronomul australian David Reneke.
Statisticile ultimilor ani în care s-au înregistrat “Superluni” le dau totuşi apă la moară catastrofiştilor: în 1955, 1974,1992 şi în 2005 s-au înregistrat fenomene meteorologice extreme. Tsunami-ul care a ucis sute de oameni în Indonezia a avut loc cu doar două săptămâni înainte de “Superluna” din ianuarie 2005. Iar în ziua de Crăciun a lui 1974, ciclonul Tracy a devastat oraşul Darwin din Australia.
Acum, mega-cutremurul din Japonia nu face decât să toarne gaz peste focul profeţiilor apocaliptice.
Pe 19 martie, luna se va afla la punctul de pe orbita sa circumterestră, numit “perigeu”. “Perigeul” este punctul de pe orbita unui satelit sau al unui astru aflat la cea mai mică distanţă de Terra, în opo