Societatea Ornitologică Română va deschide, de la 1 mai, primul spital pentru păsări săbatice din ţară, la Muzeul Satului din Bucureşti.
Bucureştenii care găsesc zburătoare bolnave, rănite sau orfane le pot aduce aici pentru a primi ajutor şi a fi reintegrate în natură. Alida Barbu, de la Societatea Ornitologică din România, a declarat pentru HotNews.ro că „spitalul pentru păsări sălbatice va fi amenajat într-un grajd din Bucovina, în incinta Muzeului Satului”. Cele mai multe dintre păsările rănite sunt electrocutate sau lovite de maşini. „Astfel de adăposturi sunt peste tot în lume”, a precizat aceasta. În plus, proiectul îşi propune să atragă atenţia oamenilor asupra pericolelor ce ameninţă păsările sălbatice şi să îi sensibilizeze pentru a învăţa să ocrotească aceste vietăţi.
Teiul din Leliceni a fost desemnat Arborele European al Anului
Teiul din localitatea harghiteană Leliceni a fost desemnat Arborele European al Anului. Copacul a primit cele mai multe voturi în cadrul competiţiei organizate de Fundaţia Cehă pentru Parteneriat de Mediu, în parteneriat cu Fondul de Mediu al Ministerului Mediului din Republica Cehă. Preşedintele Fundaţiei pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc, Laszlo Potozky, care a organizat prima ediţie a acestei competiţii în România, a declarat că teiul din Leliceni a fost votat de peste 20.000 de persoane, pe locul doi situându-se platanul din Bulgaria, cu aproximativ 18.000 de voturi. Locurile următoare au fost ocupate de platanul din Ungaria şi de stejarii din Slovacia şi Cehia. Laszlo Potozky a spus că, „prin poveştile copacilor şi istoria lor conectată la comunitate, organizatorii au încercat să-i facă pe oameni să fie interesaţi de arbori şi de patrimoniul lor natural”. Teiul din Leliceni, câştigătorul competiţiei europene, a fost ales anul trecut Arborele Anului în România. El are peste 500 de ani, străjuieşte