Inflaţia a continuat să crească şi în luna februarie, mai mult decât estimaseră specialiştii, ca urmare a scumpirii produselor, dar şi a majorării tarifelor la servicii.
Legumele şi fructele, uleiul, zahărul, dar şi produsele de panificaţie au înregistrat creşteri de preţuri în februarie, urmând tendinţa lunilor anterioare. Specialiştii din agricultură susţin că alimentele vor continua să se scumpească şi în perioada care urmează, cotaţiile materiei prime pe piaţa internaţională fiind în urcare, iar rezervele naţionale insuficiente. Cu toate acestea, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a ţinut să liniştească populaţia, declarând că „nu vom fi într-o zonă de criză alimentară" şi vom avea o producţie agricolă bună.
După ce anul trecut, cartofii s-au scumpit cu peste 50%, în ianuarie 2010 cu 6%, în februarie, creşterea de preţ a fost de peste 10%.
Scumpiri în lanţ
La alimente, alte creşteri de preţuri au fost înregistrate în a doua lună a anului la legume şi conserve (aproape 8%), la zahăr (3,5%), lapte, zahăr şi făină. La categoria produselor alimentare, singurele ieftiniri au fost la ouă.
La produsele nealimentare, cele mai consistente scumpiri au fost la tutun şi ţigări,. De asemenea, creşteri de tarife s-au înregistrat şi la servicii şi utilităţi precum cele de apă, canal şi salubritate.
Astfel, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), rata anuală a inflaţiei a ajuns în februarie la 7,6%, pe fondul scumpirii produselor alimentare cu 8,83%, a celor nealimentare cu 7,27% şi a creşterii tarifelor la servicii cu aproape 6%. Inflaţia a ajuns în luna februarie la 0,77%, comparat cu luna ianuarie, de aproape trei ori mai mult decât ar trebui să fie pentru a se încadra în ţinta de inflaţie BNR de 3%. Astfel, în primele două luni ale anului, inflaţia a ajuns la jumătate din ţinta BNR. Dacă acest ritm se va menţine pe