"Credem totodată că aprecierea leului faţă de euro pare probabilă, deoarece banca centrală va încerca să atingă ţinta de anul acesta, aşa că ne-am revizuit prognoza privind cursul de schimb euro/leu de la 4,25 la 4,15 la sfârşitul trimestrului al doilea. În acelaşi timp nu excludem câştiguri ale leului până la o rată de 4,05 lei/euro în următoarele trei-şase luni. Totuşi, nu credem că acestea pot fi susţinute şi ne aşteptăm ca la sfărşitul anului la un curs leu/euro de 4,2", se arată într-un raport al analiştilor ING.
Potrivit raportului, estimarea de inflaţie a fost revizuită ca urmare a datelor privind evoluţia preţurilor de consum în luna februarie, având în vedere totodată şi anticipaţiile privind preţul petrolului, de circa 130 de dolari pe baril. Analiştii se aşteaptă ca rata inflaţiei să crească până la 8,4% în luna iunie şi apoi să scadă până la 6,2% în iulie.
"În urma unor corecţii pe parcursul semestrului doi, rata inflaţiei la sfârşitul anului s-ar putea situa la 5,7% (prognoza anterioară era 5%). Revizuirea inflaţiei este motivul şi pentru schimbarea perspectivei noastre privind rata de politică monetară. Credem că majorări ale acesteia ar putea avea loc începând cu primul trimestru din 2012", potrivit raportului ING Bank România.
Analiştii au arătat că motivul privind estimarea evoluţiei dobânzii de politică monetară este legat de comportamentul tipic al BNR, care a reacţionat deseori cu întârziere, bazându-se în special pe evoluţiile din trecut.
"De asemenea, întărirea politicii monetare este dificilă într-o economie încă slabită. Declaraţiile viceguvernatorului Cristian Popa potrivit cărora condiţiile monetare par adecvate şi o «corecţie masivă» a inflaţiei este aşteptată din august sau septembrie, indică faptul că BNR va aştepta cel puţin câteva luni pentru a vedea dacă rata inflaţiei va scădea aşa cum se aşteaptă", se mai spu