RISC. Daca nu luati masuri, nu beneficiati de despagubiri in caz de calamitateIn consecinta, proprietarii care nu au incheiat polita obligatorie pentru asigurarea locuintei impotriva dezastrelor (cutremurului, inundatiilor si alunecarilor de teren) pana la data de 15 ianuarie risca amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei.
"Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor este in vigoare si produce efecte. O informare de presa a Ministerului Administratiei si Internelor, difuzata in data de 15 decembrie 2010, anunta ca termenul limita pana la care trebuie incheiata polita obligatorie, fara a risca amenzi, a fost decalat de la 15 ianuarie la 15 iulie 2011. Acest comunicat nu are valoare juridica, pentru ca nu este sustinut de o modificare legislativa", sustine directorul general al Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor, Marius Bulugea. Pe langa amenda, proprietarii care nu si-au asigurat casele nu beneficiaza, in cazul producerii unei catastrofe, de niciun fel de despagubiri de la bugetul de stat.
Mai putin de 400 de polite incheiate zilnic
In urma informarii MAI, ritmul de subscriere al politelor de asigurare obligatorie a scazut. Potrivit reprezentantilor Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor, luna trecuta au fost incheiate sub 400 de polite pe zi, fata de 2.000 de contracte zilnice inregistrate in perioada 15 iulie - 29 septembrie 2010.
De ce să-ţi asiguri locuinţa şi cât trebuie să plăteşti
Asigurarea locuinţei este obligatorie, iar poliţa care urmează să fie încheiată prin Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) costă 10 sau 20 de euro pe an, în funcţie de tipul locuinţei. Însă, valoarea despăgubirii ajunge la 10.000 sau 20.000 de euro în caz de dezastru. Este bine de ştiut că din categoria locuinţelor care necesită asigurare fac parte cele cu structura de rezistenţă din beton armat,