Costurile cu proprietatile din portofoliu ajung la nivel global la 7-12% din totalul cheltuielilor unor corporatii, arata un studiu efectuat de Jones Lang LaSalle in parteneriat cu Thomson Reuters. Ce strategii de real estate au implementat marile companii globale pentru a face fata crizei globale?
Cei mai multi respondenti la studiu spun ca principala modalitate de reducere a costurilor a fost consolidarea activitatii companiilor in mai putine cladiri, alaturi de renuntarea la cladirile care presupuneau doar costuri.
O alta modalitate prin care corporatiile si-au redus costurile a fost renuntarea la surplusul de spatiu prin sub-inchiriere, in jur de 55% din respondenti spunand ca au aplicat o astfel de masura.
Implementarea masurilor de taierea a costurile cu portofoliul imobiliar se lovesc insa si de probleme. Care au fost problemele majore ale corporatiilor? Pe primul loc se afla incertitudinile care planeaza aspura formei si cresterii viitoare a business-urilor.
Legat de mobilitatea fortei de munca, o posibila solutie de restrangere a costurilor, managerii spun, in cea mai mare porportie, ca s-au implementat foarte putin sau chiar deloc masuri in acest sens.
39% din respondenti estimeaza ca portofoliul imobiliar al companiilor lor va creste in urmatorii ani, in timp ce 31% spun ca se va reduce.
Zonele in care vor fi cele mai mari cresteri de portofoliu sunt nordul Asiei, America Latina si Europa Centrala si de Est.
Factorii care vor influenta cel mai mult evolutia portofoliului sunt cresterea companiei (35%) si presiunea costurilor (11%). Costurile cu proprietatile din portofoliu ajung la nivel global la 7-12% din totalul cheltuielilor unor corporatii, arata un studiu efectuat de Jones Lang LaSalle in parteneriat cu Thomson Reuters. Ce strategii de real estate au implementat marile companii