Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a spus, joi, la o dezbatere despre Codul muncii, că ministrul Ioan Botiş a greşti doar din punct de vedere geometric, nu şi economic, atunci când a vorbit de sistemul piramidal de pensii şi ar trebui să fie chemat de Academie, nu de Parlament.
Adrian Vasilescu a spus că ministrul Muncii s-a exprimat corect din punct de vedere economic, greşeala fiind una geometrică.
"De fapt, nu era vorba de o piramidă, ci de o faţă a piramidei, care este un triunghi. Şi, de fapt, nu era întreg triunghiul, era doar un trapez şi trapezul era inversat pentru că 4,1 milioane de salariaţi trebuie să plătească şase milioane de pensii", a declarat Adrian Vasilescu, la o dezbatere privind modificările Codului Muncii, organizată de Grupul de Dialog Social (GDS), la care a participat şi premierul Emil Boc.
Consilierul guvernatorului BNR a precizat că România are într-adevăr o mare problemă din acest punct de vedere, pentru că niciodată nu a mai existat un astfel de sistem.
Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat, în 3 martie, că România are de 10-15 ani o rată de ocupare de 58 la sută, iar dacă aceasta nu va ajunge la 64-65 la sută, vor fi probleme mari, pentru că statul se află în imposibilitatea de a plăti pensii.
El a arătat că sistemul de pensii din România este un sistem de tip piramidal atât timp cât sunt 10 milioane de persoane active din care doar 5,6 milioane contribuie la fondul de pensii de stat.
"Avem o rată de ocupare de 58 la sută, de 10-15 ani. Nu avem capacitatea de a creşte această rată de ocupare şi dacă nu vom reuşi să o creştem la 64-65 la sută avem probleme mari, pentru că nu poţi plăti pensiile. În acest caz ajungi să creşti vârsta de pensionare pentru că prea multe soluţii nu sunt. (...) Contribuţiile colective datează din secolul ale XIX-lea şi reprezintă un sistem piramidal, un fel d