În ultimele 12 luni preţul pentru un kilogram de cartofi a crescut în medie cu 50% din cauza scăderii importurilor, condiţiilor meteo neprielnice şi reducerii numărului de cultivatori. Românii consumă anual circa 3 mil. tone de cartofi, care la 2 lei kilogramul înseamnă 6 mld. lei (1,4 mld. euro).
Valeriu Tabără, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, a declarat că avansul se datorează "unor probleme tehnice". "Culegem nişte roade ale celor care au importat fără cap şi fără gândire clară, au importat inclusiv agenţi patogeni", susţine Tabără, citat de Mediafax. În primele 11 luni ale anului trecut România a importat 53.000 de tone de cartofi, în valoare de 9,5 milioane de euro. Exporturile s-au ridicat în aceeaşi perioadă la 19.000 de tone, în valoare de 1,8 milioane de euro, conform Institutului Naţional de Statistică (INS). Ioan Benea, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Cartofi din România (FCCR), estimează că producţia de cartofi de anul trecut a României acoperă doar o treime din cantitatea cerută de piaţa internă. "Nevoia de cartofi se ridică la 3 milioane de tone pe an în ţara noastră, iar anul trecut s-au produs mai puţin de un milion de tone", spune Ioan Benea. În bani producţia internă de cartofi se ridică la 2 miliarde de lei (circa 500 de milioane de euro). Benea precizează că România nu are producători industriali de cartofi şi că numărul plantaţiilor mari este redus. "Sunt zece producători mari în România, cea mai mare plantaţie de cartofi are puţ peste 200 de hectare", spune Benea. În primele 11 luni ale anului trecut, cele mai mari preţuri la cartofi au fost înregistrate în judeţele Teleorman (2,25 lei/kg), Cluj (2,25 lei/kg) şi Argeş (2,16 lei/kg), în timp ce judeţele cu cele mai mici preţuri au fost Mureş (1,46 lei/kg), Satu Mare (1,48 lei/kg) şi Maramureş (1,55 lei/kg) conform Institutului Naţional de Statistică (INS)