Problemele create de zona zoster, o maladie cauzată de recidiva virusului varicelo-zosterian, pot fi îmblânzite cu ajutorul unor remedii naturale. Ceaiurile preparate din plante, sucurile extrase din legume şi din plante, dar şi uleiurile esenţiale au proprietăţi calmante, sedative şi antiinfecţioase.
Se unge zona afectată cu cremă de gălbenele, după care se tamponează locul respectiv cu bitter suedez în fiecare zi.În trei-patru săptămâni, simptomele dispar.
Hameiul, sedativ al sistemului nervos
Infuziile preparate din conuri de hamei au efect sedativ la nivelul sistemului nervos datorită uleiului eteric pe care îl conţin. În cazul zonei zoster, specialiştii au constatat că, pentru combaterea stresului, unul dintre factorii favorizanţi ai bolii, o cură cu ceaiuri din conuri de hamei este foarte eficientă. Efectul calmant se instalează foarte repede după ce se consumă o ceaşcă de ceai. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de conuri de hamei uscate şi dintr-o cană cu apă clocotită. În general, se administrează câte două căni de ceai pe zi, un interval de minimum trei săptămâni.
Salvia tratează ulceraţiile pielii
Dacă veziculele provocate de această boală se vindecă foarte greu sau dacă se sparg, zona bolnavă se spală cu un tampon înmuiat în infuzie de salvie, ce are efecte antiseptice şi cicatrizante. După aceea, pielea se unge cu ulei preparat tot din salvie. Tratamentul se repetă de trei ori pe zi, un interval de trei săptămâni. Substanţele active pe care le conţine salvia (mai ales uleiul volatil şi camforul) grăbesc cicatrizarea erupţiilor dureroase.
Lavanda calmează mâncărimile
Un alt remediu care grăbeşte vindecarea herpesului zoster şi care atenuează mâncărimile este uleiul de lavandă. Specialiştii recomandă acest unguent, care poate fi aplicat direct pe tegument, ca fiind eficient pentr