În 2007, Japonia a pus la punct un sistem de alertă anticipată pentru cutremure. Aparatele, plasate la fiecare 25 de kilometri în jurul Japoniei, înregistrează primele unde seismice care preced cutremurul, cu câteva zeci de secunde înainte ca acesta să se facă resimţit la suprafaţa pământului.
În cazul marelui cutremur, pe care îl aşteaptă japnezii până în 2022, numit şi Big One, locuitorii din Tokyo ar putea fi informaţi cu 50 de secunde înainte de sosirea primelor unde distrugătoare. Sistemul este mai puţin eficient în cazul în care epicentrul cutremurului este prea apropiat. Timpul de alertă fiind în acest caz foarte limitat.
Mărturii ale românilor prinşi în mijlocul „apocalipsei” din Japonia
Studenţii japonezi din Iaşi sunt disperaţi: Nu reuşesc să dea de rudele din zona distrusă de cutremur
O mie de seismografe au fost plasate în diferite locuri din Japonia pentru a monitoriza progresul undelor seismice şi a lansa alerte TV şi radio, în cazul în care cutremurul este suficient de mare încât să poată dărâma clădiri. Experţii au declarat că sistemul, primul de acest gen din lume, poate salva vieţi, deoarece oferă timp pentru oameni să se ascundă sub o masă sau sub o uşă înainte cutremur.
Sistemul de alertă permite , de asemenea, autorităţilor să oprească trenuri, lifturi, fabrici, limitând astfel pagubele. Au fost şi voci care susţin că sistemul de avertizare poate provoca panică în trenuri, metro, cinematografe, magazine şi în alte locuri unde mulţimea se adună şi ar putea să se lase cu victime.
În cazul în care o alertă este lansată călătorilor din metrou, la o oră de vârf, s-ar putea crea un haos general, a declarat Takehiko Yamamura, preşedintele Institutului de prevenire a dezastrelor. Dacă cineva este în maşină şi conduce cu de 100 km pe oră pe o autostradă şi primeşte o avertizare la radio, iar alţii cond