Unitatea se numără printre cele 67 de spitale din ţară, pe care Guvernul le-a trecut miercuri pentru a fi transformate în cămine de bătrâni. Primăria oraşului Cehu Silvaniei trebuie să decidă, până la sfârşitul lunii, fie să accepte transformarea spitalului în cămin pentru vârstnici, fie să susţină funcţionarea instituţiei de acum înainte din bugetul local.
Telenovela desfiinţării spitalelor neperformante în cămine de bătrâni continuă. Iniţial, Ministerul Sănătăţii hotărâse, în urmă cu câteva săptămâni, să se dea cu un pas în spate şi să le lase şi primăriilor să-şi spună cuvântul în administrarea cărora sunt spitalele vizate de desfiinţare. În şedinţa de ieri, Guvernul a aprobat Programul naţional „Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoane vârstnice”, prin care cele 67 de spitale propuse iniţial pentru a fi transformate în cămine, rămân, indiferent de opţiunea primăriilor, pe lista de desfiinţare. Pe listă se află şi un spital din Sălaj, şi anume cel din Cehu Silvaniei, mai exact, Centrul de Sănătate Cehu Silvaniei.
Pentru a îndulci vestea, guvernanţii anunţă că, pentru a ajuta primăriile, primii trei ani de funcţionare a viitoarelor cămine de bătrâni vor fi susţinuţi cu bani de la bugetul de stat, prin Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Reversul: primăriile care nu vor să accepte transformarea spitalelor în cămine de bătrâni vor trebuie să susţină de la bugetul local funcţionarea acestora. Indiferent de decizia luată, aceasta va trebui aprobată printr-o hotărâre de Consiliu Local.
Spitalul din Cehu: un „dispecerat”
„Mi se pare normal să fie aşa, pentru că alte spitale s-au desfiinţat pur şi simplu. Lor măcar li s-a dat posibilitatea să le transforme în cămine de bătrâni”, explică logica Executivului fostul prefect de Sălaj Andrei Barbu Todea, în prezent secretar de stat în Secretariatul General al Guvernului.