Nu, nu e vorba nici despre contracte, nici despre cine ştie ce înţelegeri. E vorba despre adunările fandomului.
Exista o vreme în care sefimea obişnuia să se întîlnească în ceea ce se numea – nu chiar pompos, că se ajunsese la cîteva sute de participanţi uneori – Convenţia Naţională de SF.
Între 1972 şi 2004 au fost organizate, în România, 27 de convenţii. După cum se vede, în ultima vreme, n-a mai existat interes pentru aşa ceva. Totuşi, cîteva ediţii ale Zilelor „Quasar“, Zilelor „Dan Merişca“ (la Iaşi) şi Sesiunile „Helion“ (la Timişoara) au păstrat tradiţia adunărilor.
La sfîrşitul săptămînii viitoare (18-19 martie), va avea loc o nouă Sesiune „Helion“, a 25-a. Temele ediţiei sînt „Izvoare ale umorului în SF-ul contemporan“ şi „Ficţiunea politică şi discursul SF“. Cu această ocazie, se vor decerna şi premiile Concursului de proză Helion pe anul 2010, al cărui palmares este: premiul II – Balin Feri (Bucureşti), pentru povestirea Ultima naştere; premiul III – Florin Pîtea (Bucureşti), pentru Onoraţi membri, Cristina Ştefana Czeller (Iaşi), pentru Necazuri în cer şi pe pămînt, şi Dario Pecarov (Cluj-Napoca), pentru povestirea Şoareci. Menţiuni: Cătălin Cofaru (Alba Iulia), Ştefan Vlăduţ (Roman) şi Alexandru Pleşa (Timişoara). Premiul I nu s-a acordat. În afară de comunicări şi premieri, se mai anunţă lansări de carte, printre care o nouă ediţie, revăzută, a volumului H.G. Wells. Utopia modernă de Mircea Opriţă, o altă ediţie revăzută a volumului Alternative critice de Cătălin Badea-Gheracostea, ambele în Colecţia „Metatext“ a Editurii Millennium Books, şi tot de la Millennium Books, premiera antologiei Steampunk. A doua revoluţie, editor Adrian Crăciun, în două ediţii, una de masă şi alta limitată, hardcover, dacă nu cumva se va epuiza pînă la data lansării, 19 martie.
Probabil, asta va fi singura