Pasionaţii pot afla cum erau spectacolele în urmă cu 100 de ani şi ce mari artişti au ajuns pe scenele din oraş. Primul spectacol de teatru s-a jucat la Botoşani în anul 1860. O sală cu doar 40 de locuri era amenajată pentru boierimea care asculta muzica de operă.
Abia în 1900, târgul avea să aibă primul teatru şi să devină polul culturii în nordul Moldovei. Boierimea care nu pleca iarna în străinătate venea la „Teatrul Popovici“, actualul Cinema Luceafărul.
„Toată spuma teatrului românesc a jucat la noi“
„Până în 1958, Botoşaniul nu a avut o trupă de teatru proprie. Veneau artişti din toată ţara şi din străinătate ca să joace la noi“, a spus profesorul Ştefan Cervatiuc, un cunoscut arhivar care a reconstituit în ultimii doi ani istoria teatrului din Botoşani din perioada 1900-1925. Cercetările sale sunt prezentate într-un volum care va fi lansat mâine, la ora 16.00, în Sala de Marmură a Teatrului „Eminescu“, iar botoşănenii sunt aşteptaţi să afle amănunte interesante şi hazlii din acea perioadă.
Astfel, oamenii pot afla că la 1900, la Botoşani, erau organizate spectacole de operă, balet şi operetă. Trupe celebre la acea vreme, precum Baletul Rusesc, au dat reprezentaţii în clădirea din centrul istoric al oraşului.
„Alexandru Davila a jucat prima dată «Vlaicu Vodă» la Botoşani, în 1903, după premiera de la Bucureşti. Agatha Bârsescu l-a jucat pe Hamlet în travesti, dar nu s-a bucurat de prea mare succes. Constantin Nottara l-a jucat pe Regele Lear în 1910 tot la noi, la Teatrul «Popovici». Toată spuma teatrului românesc a jucat la noi“, a mai spus autorul cărţii „Istoria teatrului din Botoşani“, care va putea fi găsită de săptămâna viitoare în biblioteci.
Lucrarea cuprinde şi informaţii despre actualul Teatru „Mihai Eminescu“, înfiinţat în anul 1912, bombardat în timpul celui de al doilea război mond