5.800 de persoane care locuiesc în apropierea unei centrale nucleare din Japonia au fost evacuate după cutremurul de 8,8 grade, din cauza unei posibile scurgeri radioactive şi a opririi sistemului de răcire a centralei, scrie Business Week.
Oamenii care locuiesc pe o rază de 3 kilometri faţă de centrala nucleară Fukushima Dalichi au fost evacuaţi, iar rezidenţii de pe o rază de 10 kilometri au fost sfătuiţi să rămână în casele lor, a declarat purtătorul de cuvânt al Centrului de Informaţii de Urgenţă japonez.
Alimentarea cu energie electrică a centralei a fost întreruptă în momentul începerii cutremurului, când întreaga reţea electrică din zonă a căzut. Oficialii centralei au declarat că energia electrică este necesară pentru răcirea reactorului, care, în caz de supraîncălzire, ar fi determinat creşterea presiunii şi, eventual, un accident.
În momentul de faţă, pentru răcirea reactorului este folosit un acumulator care are o durată de viaţă de opt ore. Alţi şase acumulatori sunt deja la faţa locului, iar guvernul a spus că, în caz că va mai fi nevoie şi de alţii, aceştia vor fi aduşi până la centrală cu ajutorul elicopterelor militare.
Pe lângă centrala oprită astăzi, firma Tokyo Electric mai are în îngrijire şi cea mai mare centrală nucleară din lume, care este oprită din 2007, când a avut loc un alt cutremur de magnitudine mare în Japonia. Tokyo Electric încă face presiuni asupra guvernului pentru ca respectiva centrală să fie repornită.
Doctor în fizică nucleară, pentru gândul: Nu se poate repeta ce s-a întâmplat la Cernobîl
Doctorul în fizică nucleară George Nicolescu a explicat pentru gândul că nu s-a pus în niciun moment problema unei explozii la centrala nucleară japoneză. "Nu se poate repeta ce s-a întâmplat la Cernobîl. Acolo aveau o tehnologie mai <