În 2010, în medie, opt oameni şi-au luat viaţa în fiecare zi. Peste 70% au ales ştreangul. Criza economică este principala cauză. Sinuciderile unor vedete au fost, la rândul lor, surse de inspiraţie pentru persoanele predispuse la astfel de gesturi.
Citiţi şi:S-a sinucis la 40 de zile după ce a fost omorât fratele lui
Şi-a dat foc după ce concubina l-a dat afară din casă
Statisticile întocmite de serviciile judeţene de medicină legală, inspectoratele de poliţie şi spitalele de urgenţă din marile oraşe arată că numărul sinuciderilor la nivel naţional a crescut în 2010 faţă de 2009, ajungând la aproximativ 3.000 de cazuri. Rezultă, astfel, o medie de peste opt sinucideri pe zi.
La fel ca în anii trecuţi, cei mai mulţi sinucigaşi au fost bărbaţi, iar metodele alese cel mai frecvent au fost spânzurarea şi aruncarea în gol de la etaje înalte. De asemenea, judeţe ca Harghita, Constanţa sau Satu Mare şi-au păstrat trista supremaţie în topul frecvenţei sinuciderilor raportată la numărul de locuitori. În sens opus, judeţele Bistriţa şi Argeş au rămas la coadă.
Principalele motive care îi îndeamnă pe oameni să recurgă la un gest suicidal, susţin psihologii, sunt insecuritatea socială determinată de veniturile mici sau inexistente, dezamăgirile în dragoste sau bolile incurabile. Consumul de alcool este asociat tentativelor de suicid în doar 30% din cazuri.
Dublu în Capitală
Numărul sinuciderilor a crescut semnificativ şi în Bucureşti, practic, dublându-se faţă de anul precedent. Potrivit datelor furnizate de Poliţia Capitalei, 348 de persoane şi-au pus capăt zilelor în 2010. Iar statistica Institutului Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici" (INML) vorbeşte de 172 de sinucideri în rândul bucureştenilor pe parcursul anului 2009.
În schimb, numărul tentativelor de suicid este în scădere printre locuitorii C