"Am studiat proiectul de lege depus la Parlament de către USL privind modificarea Codului Muncii. Seamănă ca un frate geamăn cu Codul Muncii depus de către Guvern. Din cele 111 modificări pe care Guvernul le aduce Codului Muncii, 80 se regăsesc în propunerea legislativă depusă de USL, multe dintre acestea copiate la indigo, inclusiv virgulele puse greşit le-au copiat tot greşit şi cei de la USL. Acele modificări care sunt preluate de USL prin proiect se referă la perioada de probă, la durata maximă a acesteia, la timpul de lucru, la situaţiile prevăzute ca excepţii privind executarea fracţionată a concediului de odihnă, precum şi la abrogarea unui articol din Legea 130. Sunt lucruri care se regăsesc şi într-un proiect şi în altul", a declarat Ioan Oltean, citat de corespondentul MEDIAFAX.
El a precizat că deosebirea între cele două proiecte este că acela al Guvernului taie privilegiile pe care le au liderii sindicali, iar cel al USL nu.
"Noul Cod al Muncii a dus la o asociere între lideri politici şi de sindicat, şi nu între sindicate şi formaţiuni politice, fiindcă sindicatele nu au interes să se asocieze cu acestea. E o asociere între lideri pentru a apăra privilegiile liderilor de sindicat. Acest Cod al Muncii, printre multele îmbunătăţiri pe care le produce, vine cu şi aceea de a mai tăia din favorurile pe care sindicat le-au obţinut şi sunt consemnate în vechiul Cod al Muncii", a declarat el.
Ioan Oltean a adăugat că, în schimb, în proiectul USL nu există modificări în acest sens, dar nici prevederi legate de performanţa în muncă.
Ioan Oltean a dat ca exemplu articolul 224, pe care Guvernul îl propune să fie modificat în sensul eliminării prevederii care dădea dreptul ca, dacă într-un colectiv de salariaţi, există un singur membru de sindicat, drepturile acestora, în mod obligatoriu, să fie reprezentate de către acel membru de sindicat.