Jurnaliştii de la National Geographic, împreună cu o echipă formată din oameni de ştiinţă, ingineri şi doi piloţi au lansat zilele trecute o casă "zburătoare", inspiraţi de o locuinţă dintr-un film animat Disney, informează site-ul oficial al postului de televiziune.
Ce pot face 300 de baloane multicolore
Filmul animat "Up"/ "Deasupra tuturor", care a deschis Festivalul de la Cannes de acum doi ani, i-a inspirat pe jurnaliştii de la National Geographic în demararea unui proiect inedit. Zilele trecute ei au ridicat în aer o casă, folosind baloane multicolore umplute cu heliu. Pentru a garanta reuşita acestui experiment ştiinţific, ei au folosit trei sute de baloane meteorologice umplute cu heliu, reuşind să ridice casuţa de 5x5 metri la o altitudine de 3.000 de metri. Întregul zbor a durat aproximativ o oră. Acţiunea a avut loc pe un aeroport privat în apropierea oraşului Los Angeles. Doi piloţi, experimentaţi şi în zborurile cu balonul, s-au aflat în căsuţa purtată pe cer de baloanele colorate. În filmul Disney, locuinţa-prototip îi aparţinea lui Carl Fredricksen, un bătrân de 78 de ani care ajunge la vârsta senectuţii cu dorinţa de a-şi împlini un vis din copilărie: acela de a face înconjurul lumii într-o căsuţă zburătoare. El va reuşi să ajungă în America de Sud, la "bordul" locuinţei sale.
Au mai încercat şi alţii să zboare cu ajutorul baloanelor
Anul trecut, un american a devenit prima persoană din lume care a traversat Canalul Mânecii cu ajutorul baloanelor cu heliu. După ce şi-a plănuit călătoria timp de mai multe luni, aventurierul Jonathan Trappe a fost purtat de baloane aproape 140 de kilometri. El a avut în permanenţă asupra sa un sistem GPS pentru a fi localizat în cazul unei incident neprevăzut, dar spargerea treptată a baloanelor a fost singurul impediment din cauza căruia aventurierul a văzut doar două ţări legate de