Japonia a devenit de ieri epicentrul dezastrului mondial, după ce un cutremur de 8,9 grade s-a produs în Pacific, la doar câţiva kilometri de nord-estul insulei. Şi era doar începutul, pentru că un tsunami de până la 10 metri înălţime a măturat apoi ţărmul, iar în câteva ore s-au produs alte zeci de seisme de peste 5 grade. Japonia a devenit de ieri epicentrul dezastrului mondial, după ce un cutremur de 8,9 grade s-a produs în Pacific, la doar câţiva kilometri de nord-estul insulei. Şi era doar începutul, pentru că un tsunami de până la 10 metri înălţime a măturat apoi ţărmul, iar în câteva ore s-au produs alte zeci de seisme de peste 5 grade.
După ce cutremurul a lovit Japonia, nori negri de fum s-au ridicat deasupra oraşului Tokio, unde seismul s-a resimţit la o intensitate de 7,9 grade. Posturile de televiziune nipone transmiteau imagini cu angajaţii care încercau să-şi ţină computerele pe birou. Japonezii încă nu intraseră în panică, părăsind disciplinaţi clădirile, aşa cum fuseseră pregătiţi de autorităţi. La doar 40 de minute după aceea, ţărmul din nord-estul arhipelagului a fost măturat de un val seismic care a ajuns în anumite zone până la 10 metri. Cel mai afectat oraş de coastă, Onahama, a fost ras cu totul de pe faţa pământului. În cursul zilei de ieri, “Ţara Soarelui Răsare” a fost lovită de peste 60 de replici de peste 5 grade.
Imaginile s-au schimbat: japonezii şi-au pierdut calmul din primele clipe de după cutremurul cel mare, iar clădirile luate de ape şi transformate în bărcuţe de forţa valurilor au îngrozit o lume întreagă. Cele mai negre previziuni despre sfârşitul lumii păreau că se adeveresc. Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului de Fizică a Pământului din România, declara că puterea cutremurului a echivalat cu intensitatea a 17.000 de bombe atomice, precum cea de la Hiroshima.
Bilanţ provizoriu: 1.000 de morţi
Ieri, la