Dobânzile împrumuturilor pentru IMM-uri sunt în scădere, iar băncile încep să lanseze produse noi pentru acest sector. Din al doilea trimestru al anului, se așteaptă o creștere a creditării.
Dobânda medie pentru creditele noi în lei contractate de societățile nefinanciare din România era la sfârșitul anului 2010 de 9,51%, comparativ cu 15,4%, în decembrie 2009, pentru același tip de credite, conform datelor Băncii Naționale a României (BNR). Pentru creditele acordate în euro societăților nefinanciare, dobânda era în decembrie 2010 de 5,06%, fața de 5,92%, cât era cu un an în urmă.
Aurel Șaramet, președintele Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, afirmă că „în ultimii doi ani, băncile s-au axat mai mult pe partea de refinanțare a creditelor decât pe lansarea de produse noi pentru IMM-uri. Încep însă să apară și produse noi, iar din lunile aprilie–mai ale anului curent, este de așteptat un accent mai dinamic al creditării pentru acest sector, restricțiile fiind totuși destul de mari și criteriile mai aspre decât în perioada 2007-2008“.
Pentru împrumuturile în euro ale băncilor consultate de Capital și cu oferte lansate recent pentru sectorul IMM-urilor, dobânzile variază între 5,6% și 9,5% (în functie și de prezența unei garanții), iar pentru cele în lei, între 9,3% și 12% (vezi tabelul alăturat). Printre costurile suplimentare se numără comisionul de acordare, comisionul de gestiune lunar, de evaluare a imobilului, de neutilizare a liniei de credit sau de rambursare anticipată. În cele mai multe cazuri, nivelul dobânzii aferente creditului este variabil, fiind stabilit de către bancă în urma efectuării unei analize de bonitate a clientului.
Oferte diversificate
Spre exemplu, Banca Transilvania a lansat în luna februarie „Creditul Rapid“, un împrumut fără garanții, cu perioadă de grație de