Ionut Cepraga, organizator de campanii la Greenpeace Romania, a raspuns intrebarilor cititorilor Ziare.com cu privire la organismele modificate genetic si a explicat de ce activistii de mediu doresc interzicerea cultivarii acestora.
Organismele modificate genetic sunt realizate in asa fel incat sa fie rezistente la anumite erbicide sau pesticide, sa fie usor de intretinut si sa supravietuiasca usor, explica acesta.
Din acest punct de vedere, organismele modificate genetic reprezinta un avantaj clar pentru fermieri, adauga acesta, pentru ca dau o productie mai mare la hectar decat culturile normale, care sunt vulnerabile la daunatori si au nevoie de mai multe tipuri de pesticide pentru a fi protejate.
"Practic, OMG ca modalitate de agricultura este in favoarea fermierilor si a producatorilor de seminte, in comparatie cu cea organica sau traditionala care este in favoarea populatiei", a declarat Ionut Cepraga, la TV Ziare.com.
Australia si pericolul organismelor modificate genetic in agricultura
CE aproba folosirea organismelor modificate genetic in furaje
Lipsa de informatii cu privire la aceste culturi alimenteaza controversa si duce la discutii aprinse din Parlamentul European. Exista un studiu care a aratat ca soarecii hraniti cu organisme modificate au prezentat afectiuni la ficat si la rinichi. Nu exista insa dovezi ca organismele modificate genetic ar face rau oamenilor.
"Organismele modificate genetic nu sunt sigure, in sensul ca inca nu exista studii stiintifice clare care sa dovedeasca faptul ca folosirea lor nu afecteaza sanatatea oamenilor si mediul.
Pe 14 martie va avea loc Consiliul European pentru mediu din cadrul Parlamentului European, unde se va discuta directiva care va permite statelor membre UE sa admita sau sa interzica cultivarea organismelor modificate