In Japonia locuiesc aproximativ cinci-sase mii de romani, dupa cum estimeaza fondatorul comunitatii romanesti din Japonia, Geo Scripcariu, citat de Mediafax, insa cifre neoficiale vorbesc de aproximativ 10.000 de romani. Dintre acestia, marea majoritate sunt femei, "cele mai multe dintre acestea sunt tinere venite cu diferite contracte de dansatoare, unele inca valabile. Exista insa si situatii in care persoanele sunt in semi-legalitate sau chiar in ilegalitate totala din punctul de vedere al documentelor", dupa cum spune Scripcariu. Fenomenul exodului de tinere dansatoare in Japonia a prins contur dupa revolutie, iar in anii 2000 presa din tara a relatat in numeroase randuri despre amploarea acestui fenomen. In prezent, insa, la cativa ani dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, lipsesc date care sa reflecte situatia actuala si daca numarul dansatoarelor romance din Japonia a ramas la fel sau a scazut.
"Cel mai probabil, in Japonia sunt astazi intre cinci si sase mii de romani. Ei sunt fie stabiliti definitiv acolo, fie lucreaza temporar acolo. Nu am aflat vreo veste trista despre vreunul dintre romanii de-acolo. Sigur, asta nu inseamna ca niciun roman aflat in Japonia in aceasta perioada nu a patit nimic (...)
Oamenii de-acolo sunt obisnuiti cu astfel de tragedii. Stiu sa se comporte in astfel de situatii, sa nu intre in panica, sunt educati si instruiti pentru a reactiona corect in astfel de situatii. In plus, traind destul de des situatii de acest gen, japonezii au un sistem foarte bine pus la punct prin care se protejeaza. Anual, de exemplu, exista o zi dedicata unor exercitii foarte serioase in caz de cutremur", a declarat, vineri, fondatorul comunitatii romanesti din Japonia, Geo Scripcariu, pentru Mediafax.
Potrivit lui Scripcariu, comunitatea de romani din Japonia este formata, in majoritate, din femei, iar "cele mai