Un cutremur cu magnitudinea de 8,8 grade Richter s-a produs în largul coastelor de nord-est ale Japoniei, iar autorităţile au emis o alertă de tsunami, valurile putând ajunge până la şase metri înălţime.
Scara Richter este făcută pentru a măsura puterea unui cutremur. Este o scară logaritmică în bază 10, pentru că magnitudinea, după Richter, corespunde logaritmului măsurării amplitudinii undelor de volum (de tip P şi S), la 100 km de epicentru şi este gradată de la 1 la 9. De obicei intensitatea cutremurelor nu se exprimă în numere întregi, ci în numere fracţionare (“cu virgulă”). Mai simplu spus, magnitudinea 7 are o intensitate de zece ori mai mare decât magnitudinea 6, care are o putere de zece ori mai mare decât magnitudinea 5.
Magnitudine 0 – 1.9: În mod normal nu este simţit. Poate fi detectat doar de seismografe.
Magnitudine 2 – 2.9: Este simţit adeseori, dar nu provoacă daune materiale. Obiectele agăţate de tavan sau de pereţi se pot clătina uşor (lustre, tablouri etc)
Magnitudine 3 – 3.9: Este simţit adeseori, dar nu provoacă daune materiale. Efectele seamănă cu vibraţiile asemănătoare trecerii unui autotren/ TIR de mare tonaj.
Magnitudine 4 – 4.9: Cutremur moderat. Este simţit bine. Mici daune la clădirile din apropierea epicentrului. Se pot sparge ferestrele, cad obiecte aşezate pe mobilier.
Magnitudine 5 – 5.9: Cutremur serios. Clădirile care nu sunt rezistente se avariază. Mobilierul se deplasează în case, pot cădea bucăţi din ziduri.
Magnitudine 6 – 6.9: Cutremur puternic. Cauzează multe daune importante pe câteva sute de kilometri de la epicentru. Clădirile cu rezistenţă slabă se distrug, cele bine construite sunt avariate.
Magnitudine 7 – 7.9: Cutremur major. Există multe daune materiale, numeroase decese şi mulţi răniţi pe sute de kilometri. Fundaţiile construcţiilor se deplasează, apar crăpături în sol,