Fabrice di Falco în Metamorfoza
Discuţiile asupra destinului artei lirice în contemporaneitate pare a fi determinat nu numai montări inedite ale multor opere, dar şi compunerea unor opusuri noi, cu modalităţi aparent opuse acestui gen prin excelenţă tradiţional.
„Metamorfoza", opera inspirată lui Michael Levinas de nuvela omonimă a lui Franz Kafka, a avut premiera mondială în 7 martie la Opera din Lille. O lucrare-experiment, rezultatul a trei ani de lucru, „Metamorfoza" reflectă „preocuparea muzicală esenţială" a lui Levinas pentru „dimensiunea animalică a lumii instrumentale". Compozitorul combină trei lumi sonore, cea vocală, cea instrumentrală şi cea animală.
Coproducţie a Operei din Lille şi a IRCAM (Institutul de ceretare şi coorodnare acustic-muzicală), opera, pusă în scenă de Stanislas Nordey, regizor pasioat de textele contemporane, care a colaborat cu mulţi compozitori ai timpului nostru şi cu care Levinas a pus în scenă creaţia sa anterioară, "Les Nègres", după Jean Genet, îi are ca interpreţi pe contratenorul Fabrice di Falco, Magali Léger, André Heyboer, Anne Mason, Simon Bailey, Julie Pasturaud, Laurent Laberdesque şi Arnaud Guillou. Partitura instrumentală este susţinută de ansamblul "Ictus".
Prins în pânza de păianjen
După un vis agitat, Gregor Samsa se trezeşte pentru a trăi un adevărat coşmar: transformarea lui într-un enorm gândac. Subiectul nuvelei lui Kafka a devenit parte a mitologiilor contemporane. A fost nevoie de aproape un secol ca opera literară să fie transformată în creaţie lirică. Ca şi textul scris, muzica lui Michael Levinas se deschide fantasticului, vocile lui Fabrice Di Falco şi ale altor interpreţi fiind tratate cu ajutorul tehnicilor informatice de hibridare.
Adaptarea textului din 1915 al lui Kafka le aparţine lui Emmanuel Moses şi Michaël Levinas. Opera este precedată de un Prolog, intitulat "Je, t