Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat astăzi că, în anul internaţional al Pădurilor, alegerea unui tei românesc, vechi de câteva secole, drept Arborele European al Anului trebuie să fie un semnal care să îi pună pe gânduri pe cei care vor să taie un copac. Sursa: ASOCIAŢIA ŢINUTUL SECUIESC VERDE
Teiul din Leliceni – ales acum două zile Arborele European al Anului – a adunat 23.298 de voturi, depăşind platanul din Bulgaria cu care se afla în strânsă competiţie. Acesta din urmă a primit doar 18.374 de voturi. Pe locul trei s-a clasat un platan din Ungaria, care a strâns 8.836 de voturi.
Teiul din Leliceni a fost plantat în jurul anului 1500 şi de atunci e un simbol al satului, alături de biserica lângă care se află. Au trecut peste el secole de frământări, catastrofe naturale şi invazii barbare, dar copacul a rezistat.
"Poate a fost vorba despre o condiţie fizică ieşită din comun, despre cruste lungi, despre ajutorul bisericii, care l-a apărat de diferite catastrofe sau despre toate acestea la un loc. Un lucru e sigur, dacă nu ar fi avut biserica în preajmă, probabil ar fi fost tăiat de mult", susţine Laszlo Csonta, de la Asociaţia Ţinutul Secuiesc Verde, organizaţie care acum îl are în grijă.
„Nu numai că trebuie să accelerăm împăduririle, dar în acelaşi timp trebuie să avem grijă de pădurile existente”, a adăugat ministrul, potrivit unui comunicat de presă emis de minister.
„Sper că înţelepciunea locuitorilor din Leliceni va fi un exemplu pentru toţi cetăţenii din România, iar cei care vor să taie un copac, se vor gândi de două ori înainte să recurgă la un asemenea gest”, a conchis acesta.