Statul a utilizat si va continua sa utilizeze toate parghiile pe care le are la dispozitie, in cadrul european, pentru a opri cresterea aberanta a preturilor la carburanti, care este insa determinata si de evolutia pretului pe piata internationala, a declarat, joi, premierul Emil Boc, potrivit Mediafax.
"Eu am spus si o repet: raul primordial se afla in vanzarea rezervelor de petrol ale tarii in 2004 de Adrian Nastase. Ne place sau nu, astea este realitatea. Petrom-ul nu mai este al romanilor", a adaugat Boc. '); document.write(''); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split('.'); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + "." + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape("%3Cscript src='http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/705b6d0ea8c5914b1878facba98f6d97/"+ cHannel_domain +"' type='text/javascript'%3E%3C/script%3E"));
Intrebat de jurnalisti cine sunt reprezentantii statului in Consiliul de Administratie al Petrom, premierul a raspuns ca astfel de informatii vor fi prezentate de ministrul Economiei.
Marti, premierul a afirmat ca majorarea pretului la carburanti reprezinta un efect prost al faptului ca rezervele de petrol ale tarii au fost cedate anterior, in 2004, printr-un contract defavorabil, singurul lucru aflat acum la indemana Guvernului fiind doar sa continue controlul prin ANAF si Consiliul Concurentei.
In 2004, in mandatul Guvernului PSD condus de Adrian Nastase, grupul austriac OMV a preluat o participatie de 51,01% din capitalul Petrom, in urma unei tranzactii de 1,5 miliarde de euro. OMV a cumparat de la stat 33,34% din actiuni pentru 669 milioane euro si a majorat capitalul social cu 830,6 milioane euro pentru a ajunge la participatia de 51%. Prin contractul de privatizare, compania beneficiaza de plata unor redevente reduse la bugetul