Niciun cetăţean japonez nu a fost afectat de scurgerea de radiaţii de la centrala nucleară Fukushima, a dat asigurări premierul japonez Naoto Kan, într-o conferinţă de presă, informează NewsIn.
Anterior, şeful de cabinet din guvernul japonez, Yukio Edano, a precizat că nivelul actual de radiaţii la centrală este "în limitele anticipate". Oficialul a făcut această estimare atunci când s-a decis că vapori radioactivi vor fi eliberaţi în atmosferă pentru a permite scăderea presiunii.
"În prezent, după discuţii între liderii partidului politic, oficialii guvernamentali, inclusiv premier şi ministrul economiei, comerţului şi industriei, alături de experţi, depune toate eforturile posibile pentru a ţine sub control şi analiza situaţia şi pentru a lua măsuri", a subliniat oficialul.
Anterior, Agenţia japoneză pentru securitate nucleară a anunţat că este puţin probabil ca izolaţia reactorului centralei Fukushima I, afectată de o explozie, să fie fost avariată grav.
Autorităţile japoneze au extins zona de evacuare în jurul centralelor nucleare Fukushima I şi Fukushima II a fost extinsă la 20 de kilometri. Anterior, zona de evacuare era de 10 kilometri.
O explozie s-a produs sâmbătă la centrala nucleară Fukushima I, alimentând temerile privind un dezastru atomic. Deflagraţia a dus la rănirea a patru persoane, dar acestea sunt conştiente şi nu sunt în stare gravă, relatează sâmbătă NHK.
Se pare că acoperişul uneia dintre clădiri s-a prăbuşit, iar un purtător de cuvânt al guvernului a descris situaţia drept "potenţial foarte periculoasă". El a cerut, însă, populaţiei, să îşi păstreze calmul.
Explozia s-a produs în timpul replicilor la seismul de vineri, iar Japonia strânge în prezent iod.
Televiziunea japoneză NHK a avertizat populaţia din apropiere de centrală să rămână înauntru şi să nu deschidă geamurile sau uşile.
Potrivit pr