Liderii din zona euro au extins, în mod surprinzător, sfera de aplicare a fondului de salvare menit să rezolve criza datoriilor, autorizând guvernele din regiune să cumpere datorii pe pieţele primare. Totodată, oficialii zonei au stabilit reducerea costurilor pentru împrumuturile din pachetul de salvare destinat Greciei.
Liderii zonei euro au decis ca cele 440 de miliarde euro din Fondul European pentru Stabilitate Financiară (EFSF) să fie disponibile integral, iar în cadrul mecanismului permanent de stabilitate financiară, care va intra în vigoare la jumătatea anului 2013, să fie puse la dispoziţie 500 de miliarde euro. Până în prezent, doar 250 din cele 440 de miliarde euro din EFSF reprezentau capacitatea efectivă de împrumut.
"Acesta este un mesaj important privind angajamentul politic al membrilor zonei euro în lupta pentru stabilitatea monedei", a declarat cancelarul german Angela Merkel, la Bruxelles, adăugând: "Sper că acest lucru va fi, de asemenea, un mesaj pozitiv pentru întreaga lume, în privinţa faptului că euro este o valută majoră".
Acordul a rezolvat impasul în care s-au aflat factorii de decizie politică europeană, care au încercat să pună capăt unei crize ce a durat mai mult de un an. Un acord final privind zona euro este programat pentru summit-ul ce va avea loc în 24 - 25 martie.
V.R. Liderii din zona euro au extins, în mod surprinzător, sfera de aplicare a fondului de salvare menit să rezolve criza datoriilor, autorizând guvernele din regiune să cumpere datorii pe pieţele primare. Totodată, oficialii zonei au stabilit reducerea costurilor pentru împrumuturile din pachetul de salvare destinat Greciei.
Liderii zonei euro au decis ca cele 440 de miliarde euro din Fondul European pentru Stabilitate Financiară (EFSF) să fie disponibile integral, iar în cadrul mecanismului permanent de stabilitate financiară, care va i