O explozie s-a produs, ieri, la centrala nucleară Fukushima 1, alimentând temerile privind un dezastru atomic. Premierul japonez a dat asigurări că niciun cetăţean japonez nu a fost afectat de scurgerea de radiaţii, dar, din motive de precauţie, a ordonat evacuarea populaţiei pe o rază de 20 de kilometri.
Televiziunile locale au transmis imagini cu un nor de fum alb deasupra centralei. Patru muncitori au fost răniţi, trei dintre ei fiind iradiaţi, potrivit agenţiei de presă japoneze Kyodo. Explozia ar fi fost cauzată de hidrogenul acumulat, în combinaţie cu oxigenul, în spaţiul dintre reactor şi structura externă.
Citiţi şi:
Mărturii ale românilor prinşi în mijlocul „apocalipsei” din Japonia
Studenţii japonezi din Iaşi sunt disperaţi: Nu reuşesc să dea de rudele din zona distrusă de cutremur
Tavanul şi pereţii clădirii reactorului s-au prăbuşit, potrivit televiziunii NHK, dar reactorul ar fi intact. Tokyo Electric Power (Tepco), operatorul centralei, a comunicat că explozia de la reactorul 1 s-a produs la ora locală 15.36, după o replică seismică.
Primele nereguli de la acest reactor au fost semnalate imediat după seismul de vineri. Sistemele de răcire au fost avariate, iar forţele aeriene americane au livrat, în cursul nopţii, lichide speciale de răcire pentru reactor. Nu a fost de-ajuns.
Ce a mai rămas din centrală
Echipe specializate de pompieri au fost trimise la faţa locului. Autorităţile au anunţat că intenţionează să umple un reactor al centralei nucleare Fukushima 1 cu apă de mare pentru a-l răci şi pentru a reduce presiunea din unitate. „Reactorul nuclear este înconjurat de un înveliş din oţel, care este împrejmuit de o construcţie de beton", a declarat şeful de cabinet din guvern Yukio Edano.
„Construcţia de beton s-a prăbuşit. Am aflat că învelişul metalic al reactorului nu