Lucian Jiga (35 de ani), specialist în chirurgie plastică şi microchirurgie constructivă, spune că se îngrozeşte de pregătirea noii generaţii de medici.Coordonator al Compartimentului de Microchirurgie Vasculară Vasculară al Spitalului de Urgenţă Timişoara, Lucian Jiga este şi conferenţiar universitar.
Aţi lucrat foarte mult timp în una dintre cele mai apreciate universităţi de profil din Europa. De ce aţi ales să rămâneţi la Timişoara?
Eu am ales să fac meseria asta din convingerea că dacă aici m-am pregătit ca medic, ar trebui să văd dacă sunt în stare să îmi desfăşor meseria acolo de unde am pornit.Am zis că nu o să mi-o iert niciodată dacă nu-mi dau o şansă de unde am plecat. Am avut norocul, când m-am întors, să fiu sprijinit de profesorul Drăgulescu, care a ştiut să aprecieze talentele. M-a apreciat pe mine, la fel cum l-a apreciat şi pe actualul meu şef, pe care l-a promovat, tot aşa la o vârstă tânără, şi datorită acestei promovări s-au realizat nişte lucruri cu care noi suntem unicat la nivel naţional.
Mai citeşte şi:
Ministrul Sănătății, Cseke Atilla: „Redistribuirea medicilor este problema cea mai arzătoare”
Care ar fi acestea?
Acest Centru „Pius Brânzeu", spre exemplu. Pe acelaşi plan a fost profesorul Ionac, care fără tăgadă mi-a oferit un loc imediat ce am ajuns în ţară ca să pot să continui ceea ce am făcut în Germania. Asta este foarte important.Profesorul Virgil Păunescu este cel care mi-a pus la dispoziţie o infrastructură tehnică, ce a constat în aparatură de cercetare, care toate la un loc creau practic un laborator, ca să pot să încep. Să nu duc lipsă de nimic. Nevasta mea Janina, este medic specialist în medicina de laborator şi ea a fost cu mine în Germania şi a lucrat cot la cot cu mine acolo.
În momentul în care ne-am întors, eu am avut pe cineva care a putut să mă coordoneze din punct de vedere