Liderii europeni reuniţi vineri la Bruxelles i-au cerut de urgenţă lui Muammar Gaddafi şi regimului său să demisioneze, ca urmare a violenţelor comise în ultima lună împotriva populaţiei civile din Libia. Preşedintele UE, Herman Van Rompuy, a apreciat că ţara este "în pragul unui război civil" şi a condamnat, în numele celor 27 de state membre, violenţele împotriva civililor.
El a mai declarat că liderii UE au decis vineri să studieze "toate opţiunile" posibile pentru a "proteja populaţia civilă" a Libiei, cu condiţia să existe o bază juridică "clară" şi un sprijin în regiune.
"Pentru a proteja populaţia civilă, statele membre (UE) vor examina toate opţiunile necesare, cu condiţia să existe o nevoie demonstrată, o bază juridică clară şi un sprijin în regiune", a afirmat Van Rompuy.
"Securitatea cetăţenilor trebuie să fie asigurată prin toate mijloacele necesare", a subliniat el.
Herman Van Rompuy a adăugat că liderii europeni consideră opoziţia reunită în Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT) drept un interlocutor "legitim".
"Opoziţia de la Benghazi este considerată un interlocutor politic legitim", a declarat el. Şefii de state şi Guverne din UE "salută şi încurajează Consiliul Naţional de Tranziţie, cu sediul la Benghazi, care este considerat un interlocutor politic" pentru UE şi un interlocutor "demn de încredere".
Reprezentanţi ai CNT au avut mai multe discuţii cu oficiali europeni, vineri, cu ocazia summitului, în special cu Van Rompuy, cu şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, şi cu preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a precizat preşedintele UE.
În acest sens, şeful statului francez a dat asigurări că Muammar Kadhafi nu mai este "un interlocutor" şi trebuie "să plece".
Prezent la summitul de la Bruxelles a fost şi preşedintele României. Traian Băsescu a subliniat că în acest moment România nu susţin