Cuvinte mari, pași mici - așa ar putea fi caracterizată reacția Uniunii Europene la revoluția violentă din Libia. Liderii UE i-au cerut astăzi lui Gaddafi să părăsească puterea "imediat", însă spun că "soarta libienilor este în mâinile lor".
Vorbind după summitul din Bruxelles de vineri(11 martie), Jose Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene, a spus: "Avem un regim care s-a întors împotriva propriului popor. Problema are un nume și numele ei este Gaddafi - trebuie să plece."
Reacția UE și NATO la violența din Libia, în urma căreia au murit, potrivit organizației Human Rights Watch, peste 6,000 de oameni a fost, în general foarte puternică. "Există un vânt de schimbare care bate in direcția democrației," au spus Comisia Europeană și NATO săptămâna aceasta. "Este strigător la cer," a mai spus NATO. "Este inacceptabil," au spus liderii UE.
Răspunsul UE de vineri a fost, însă, unul moderat. "Nu ar trebui să supraestimăm ce putem face pentru Libia, însă nu trebuie nici să subestimăm poziția noasrtă," a spus președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. "Scopul nostru nu este să determinăm viitorul Libiei și al poporului libian, aceasta este responsabilitatea lor până la urmă".
Citește aici ce au decis liderii UE în urma summitului extraordinar consacrat situației din Libia.
Uniunea Europeană, trasă în direcții contrare de proprii membri
Decizia UE adoptată astăzi este un compromis între poziția unor state precum Franța și alte țări membre. Franța și-a surprins vecinii europeni ieri, inclusiv Germania, când a declarat că recunoaște Consiliul Național de Tranziție al Libiei ca și guvern de facto.
Miniștrii de externe ai UE întruniți joi (10 martie) la Bruxelles într-o ședință extraordinară, au spus că a recunoaște Consiliul Național de Tranziție (CNT), o mișcare anti-Gaddafi din estul țării ca și guvern de facto ar fi