- Medic psihiatru, seful sectiei Psihiatrie a Spitalului Universitar din Bucuresti -
Duminica, 27 februarie, la Bruxelles, a fost dat publicitatii un studiu al "Eurostat" (Organismul oficial de statistica al Uniunii Europene), potrivit caruia, in 2008, Bucurestiul depasea cu 13% (!) media din UE, la puterea de cumparare pe cap de locuitor! Primind vestea cu uimire si intrebandu-ma daca nu cumva e o greseala pe undeva, am verificat din mai multe surse, inclusiv de la cunoscuti din Parlamentul European. Cifrele reci se incapatanau sa ramana aceleasi: intr-adevar, bucurestenii au avut o putere de cumparare cu 13 % mai mare decat media restului tarilor din UE! Adica, 28.300 de euro/an/cap locuitor! Aceasta, in conditiile in care si produsul intern brut (PIB) in Bucuresti a fost de 15.800 de euro pe cap de locuitor, deci de trei ori mai mult decat in cele mai sarace regiuni ale tarii. Intrucat prezumtia de... corectitudine functioneaza cand e vorba de agentii oficiale vest-europene, m-am lasat in cele din urma convins ca UE stie ce spune. Daca, din perspectiva Bruxelles-ului, lucrurile stau asa cum stau, e musai sa aflam si explicatiile. Ca urmare, l-am invitat pe profesorul de psihiatrie dr. Florin Tudose sa se aplece cu... stetoscopul psihanalizei asupra acestei curiozitati europene, numite Bucuresti.
"Vad din nou, ca in anii de liceu, marile teatre jucand cu casa inchisa si berariile arhipline. Asta-i criza la Bucuresti!"
- Statisticile oficiului Eurostat, potrivit carora Bucurestiul a depasit, la puterea de cumparare pe cap de locuitor, cu 13% media europeana, ar putea parea multor romani o facatura. Ce credeti, domnule doctor?
- Nu cred ca este vorba de nici o facatura. De altfel, Eurostat e o institutie serioasa, care nu raspunde la comenzi politice pentru a manipula alegatorii. Sa nu uitam ca Bucurestiul este, totusi, o