Tiberiu Lup (63 de ani), campion al României la tir vânătoresc în 1983 şi 1984, ale cărui trofee de vânătoare sunt expuse în Europa, vorbeşte despre pasiunea sa de-o viaţă. Tiberiu Lup spune că vânătoarea de mistreţi este cea mai antrenantă şi mai periculoasă, în timp ce ursul este un animal mai degrabă uşor de ţintit.
Crescut într-o familie de vânători, hunedoreanul Tiberiu Lup respectă cu stricteţe un cod nescris al vânătorilor: nu trage decât dacă e convins că vânatul are o şansă. "Bunicul şi tatăl meu au fost vânători. Pot să spun că am crescut cu arma în casă. Am fost cu ei la vânătoare şi am învăţat că dacă nu respecţi vânatul nu ai voie să ţii o armă în mână", povesteşte Lup.
Mistreţul care a învins
În 1966, imediat ce a împlinit vârsta de 18 ani, Tiberiu Lup a primit un cadou: permisul de vânătoare. „Pe vremea aia nu oricine primea dreptul de a avea o armă. Trebuia să provii dintr-o familie respectabilă, erau interogaţi vecinii şi erai supus mai multor teste psihologice. Oricum, am obţinut permisul fără nicio problemă, pentru că mi-l doream foarte mult", spune hunedoreanul.
Pasiunea pentru arme a făcut din Tiberiu Lup unul dintre cei mai renumiţi ţintaşi ai României. În 1983 şi 1984, hunedoreanul câştigă titlul de campion al României la tir vânătoresc. "Şi astăzi împuşc un mistreţ de la 300 de metri în condiţiile în care am o carabină cu lunetă", explică Lup.
De-a lungul carierei sale vânătoreşti, hunedoreanul a fost pus în situaţii delicate. „Eram foarte tânăr şi am plecat la vânătoare de mistreţi. Mă postasem pe o cărare pe care ştiam că treceau mistreţii. Problema era că respectiva potecă era împrejmuită de stânci. În momentul în care am împuşcat mistreţul, acesta a încercat să scape, dar singura variantă era să treacă peste mine. Ceea ce a şi făcut. Am învăţat atunci o lecţie importantă: trebuie să laşi vânatul