Atunci cand China a lansat jocuri de razboi amenintatoare in Taiwan, in urma cu 15 ani, chiar in ajunul primelor alegeri guvernamentale libere din provincie, Statele Unite au trimis doua portavioane in Pacific, iar Beijingul a facut rapid doi pasi inapoi.
Situatia s-a schimbat, iar suprematia americana din Oceanul Pacific nu mai este ceea ce a fost.
China a anuntat o majorare a bugetului militar cu 12,7 la suta, in vreme ce Congresul american incearca sa reduca datoria publica micsorand finantarea armatei.
Miscarea Beijingului i-a ingrijorat atat pe oficialii americani cat si pe analistii in materie de securitate, care se tem ca Washingtonul nu-si va putea mentine dominatia militara exercitata de decenii in zona Asia-Pacific, o zona deosebit de importanta si din punct de vedere economic, comenteaza Associated Press.
In timp ce vistieria Statelor Unite a fost secata de conflictele din Irak si Afganistan, care au durat 10 ani, China a investit puternic in armata, si-a dezvoltat capacitati militare care ar putea duce la surclasarea superioritatii americane in regiune.
Cu toate acestea, agentia americana de presa considera ca Beijingul este la zeci de ani distanta de momentul in care va avea o armata la fel de puternica precum cea a Statelor Unite. Chinezii n-au mai luptat intr-un razboi din 1979, in Vietnam, si nici nu pot fi considerati un pericol pentru America, asa cum s-a intamplat cu armata sovietica, in timpul Razboiului Rece.
China ar putea cuceri Taiwanul
La ora actuala insa, se pune intrebarea daca SUA isi vor putea mentine prezenta in Asia Pacific si, mai mult, daca isi vor putea proteja aliatii, asa cum au facut-o in ultimii zeci de ani. China detine o pozitie avantajoasa in regiune, in special din punct de vedere geografic, iar experti americani sunt de parere ca, daca ar vrea