Forţele fidele regimului de la Tripoli dau semne că au întors cursul conflictului din Libia şi ameninţă să zdrobească revolta. Europa e divizată şi majoritatea liderilor UE refuză să susţină o intervenţie în sprijinul rebelilor şi a civililor loviţi de trupele lui Gaddafi, cu excepţia notabilă a Franţei şi Marii Britanii.. Sursa: REUTERS
Zeci de oameni au murit în ultimele zile în Libia, pe măsură ce trupele colonelului Muammar Gaddafi, susţinute de raiduri aeriene şi de blindate, au atacat oraşele deţinute de rebeli şi au anunţat că intenţionează să înainteze spre Benghazi, bastionul opoziţiei.
Ajutorul solicitat de rebeli la UE se lasă aşteptat. Liderii europeni reuniţi ieri într-un Consiliu European extraordinar i-au cerut lui Gaddafi să plece de la putere, dar au subliniat că o intervenţie militară de orice fel în conflictul libian nu este oportună în acest moment, notează agenţiile internaţionale. Este şi poziţia României.
Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a susţinut în faţa liderilor UE necesitatea lansării de atacuri aeriene asupra bazelor militare ale forţelor lui Gaddafi, în cazul în care regimul va folosi arme chimice sau atacuri aeriene împotriva civililor, notează "The Guardian".
"Libia ar putea deveni a doua Somalie"
Liderul francez a spus că se bazează pe sprijinul Londrei în acest demers şi că orice intervenţie va debuta în orice caz doar după ce ONU, statele arabe şi opoziţia din Libia vor fi, de asemenea, de acord. El a insistat însă pe necesitatea ajutorului oferit opoziţiei, avertizând că, în caz contrar, "Libia ar putea deveni o a doua Somalie".
Liderii francez şi britanic şi-au motivat susţinerea pentru o intervenţie fermă a Occidentului, reamintind masacrele civililor din Srebreniţa, Bosnia, sau genocidul din Rwanda. "Gândiţi-vă la Bosnia. Jurnaliştii s-au întrebat unde este Europa