A te gândi la lucruri plăcute poate vindeca în timp, spun psihologii. Femeile afectate de divorţ se tratează mergând la coafor sau la shopping. Tot terapie pozitivă se cheamă. Sursa: SHUTTERSTOCK
Într-o lume cuprinsă de depresie pe fondul crizei, psihoterapia pozitivă este tot mai vehiculată în societatea modernă. E o tehnică non-invazivă, nu presupune o medicamentaţie decât în situaţiile grave şi poate fi explicată simplu prin îndemnul de a privi latura bună a unui conflict interior.
Imaginile pozitive îţi redau încrederea
Depăşirea stării critice începe cu o vizită la psiholog. "Specialistul oferă un mediu echilibrat şi liniştit, în care pacientul îşi poate exprima gândurile negre care îl macină. Este esenţial să identifici miezul depresiei, cauza de unde pleacă pentru a vedea care este rezolvarea", spune psihanalistul Matei Georgescu.
El oferă un exemplu: când o persoană este în pragul depresiei din cauză că nu are serviciu, psihologia pozitivă începe cu îndemnul de a-şi repeta mereu în gând "sunt bun în domeniul meu, pot să-mi găsesc un nou loc de muncă, o să-mi pot rezolva singur problema".
Pacientul se poate imagina lucrând la un birou sau se poate gândi la compania la care a visat mereu să lucreze. În acest fel, îşi poate recăpăta starea de bine care a fost degradată din cauza necazurilor şi îşi regăseşte o nouă sursă de energie pentru a putea să ia viaţa de la capăt. Sunt cazuri în care unii oameni nu se mai plac pe sine, se simt incomod în propria piele şi îşi pierd respectul de sine. Dacă aceştia aplică psihoterapia pozitivă, lucrurile se pot îndrepta într-o mare măsură.
De cele mai multe ori, de aceste probleme suferă femeile care trec printr-un divorţ sau care au o căsnicie nefericită. Psihologul le poate determina să gândească într-o manieră pozitivă: "Sunt frumoasă, sunt o mamă bună ş