Energie de la panouri din spaţiu, păduri puţine, maşini fără şofer, comunicare cu hologramă. E lumea pe care le-o pregătim urmaşilor. Sursa: AP
Viaţa peste 100 de ani poate fi imaginată în nenumărate moduri, unele realiste, altele fanteziste. EVZ a încercat să anticipeze schimbările care vor veni odată cu secolul al XXII-lea. Pornim în demersul nostru de la două date statistice, aflate în clar dezechilibru: epuizarea unor combustibili fosili şi, totodată, creşterea populaţiei Globului. Altfel spus, încercăm să răspundem la întrebarea: "Cum va arăta o lume cu peste 10 miliarde de oameni fără petrol şi gaze naturale?". Şi la întrebări ce derivă din aceasta, care privesc clima pe Glob şi hrana oamenilor. De asemenea, analizăm tehnologia viitorului. Cum, în 2010, cel mai folosit prenume românesc a fost Maria, o proiectăm pe aceasta în 2111.
Energie din spaţiu
Peste 32 de ani rămânem fără petrol. Gazele naturale se vor epuiza în 72 de ani. În anul 2111, doar patru state vor mai avea resurse de cărbune. Cât despre energia nucleară, tehnologia bazată pe fisiune nucleară prezintă riscuri (vezi Cernobâl) şi există veşnica problemă a reziduurilor radioactive. În aceste condiţii, energia din casa Mariei este produsă de apă (hidrocentrale), soare, vânt, biomasă.
"Dacă pe 1% din suprafaţa ocupată în prezent cu livezi şi păşuni ar fi dispuse colectoare fotovoltacice, ar putea fi acoperit întregul consum actual de energie", arată profesorul Gheorghe Săsărman.
Însă pe factura Mariei ar putea să scrie şi altceva. Este cel mai spectaculos scenariu, la care se lucrează din 1968. Vorbim despre centrale plasate pe orbită, deasupra atmosferei Pământului. Principalul avantaj al acestora este că preiau mult mai multă energie de la soare (în cazul unui panou de pe Terra, energia solară care ajunge la el e mult atenuată de atmosfe