Timp de nouă luni, cât dosarul a stat la Tribunalul Maramureş, au fost 27 de termene şi tot atâtea amânări, iar rechizitoriul nici măcar nu a fost citit. Sursa: MIHAI ȘOICA
1 /.
Judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au decis să-i elibereze din arest pe unsprezece dintre cei doisprezece membri şi apropiaţi ai clanului Cordunenilor din Iaşi, joi seara, după un an şi două luni, cât a trecut din momentul arestării, timp în care faza de cercetare judecătorească nici măcar nu a început! Singurul care a rămas în arest preventiv este Adrian Corduneanu.
Istoria dosarului în care sunt judecaţi cei din clanul Cordunenilor a început în ianuarie 2010, atunci când procurorii de la DIICOT Iaşi au dispus reţinerea a 27 de persoane acuzate de fapte antisociale grave: înşelăciune, perceperea de taxe de protecţie şi fapte de violenţă.
Dosarul a fost trimis în judecată în luna iunie 2010, are 78 de volume, aproximativ 20.000 de pagini şi este transportat de la sala de judecată la arhivă şi retur cu un cărucior folosit la transportul materialelor de construcţii.
"E exclus să înceapă un proces fără citirea rechizitoriului"
După ce dosarul a ajuns pe rolul Tribunalului Iaşi, procurorii DIICOT au cerut strămutarea judecării la altă instanţă. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că aceasta este Tribunalul Maramureş. De atunci, adică din luna iunie 2010, şi până în prezent, deşi au trecut aproape nouă luni, procesul a bătut pasul pe loc. Judecătorul nici măcar nu a citit rechizitoriul, care are 900 de pagini, fază procesuală prin care începe procesul penal.
Profesorul de drept procesual penal Gheorghiţă Mateuţ ne-a declarat că niciun proces penal nu poate începe fără ca judecătorul să dea citire actului de sesizare, adică a rechizitoriului.
"Dacă rechizitoriul are foarte multe pagini se fac