Mii de morţi, sute de mii de oameni fără adăpost, oraşe rase de pe suprafaţa pământului. Aşaarată Japonia după cutremurul şi tsunami-ul devastatoare de vineri. Japonia arată ca lovită de 17.000 de bombe gen Hiroşima. Cam aceasta a fost puterea, spun specialiştii, a celui mai mare cutremur din istoria ţării, urmat de un tsunami.
Bilanţul provizoriu indică aproximativ 2.000 de morţi şi sute de mii de oameni fără un adăpost deasupra capului.
Citeşte şi:
Mărturii ale românilor prinşi în mijlocul „apocalipsei” din Japonia
Studenţii japonezi din Iaşi sunt disperaţi: Nu reuşesc să dea de rudele din zona distrusă de cutremur
Autorităţile din prefectura Miyagi (nord-estul Japoniei) au anunţat că nu au absolut nicio informaţie despre aproape 10.000 de locuitori ai oraşului-port Minamisanriku, consideraţi dispăruţi după ce valurile seismice au lovit localitatea.
Armata japoneză a raportat că a localizat între 300 şi 400 de trupuri neînsufleţite în Portul Rikuzentakata din nord-estul ţării, inundat, distrus în mare parte de tsunami. În zonele rezidenţiale cele mai lovite, oamenii au fost îngropaţi sub dărâmături şi se aud strigăte de ajutor, notează agenţia Kyodo.Televiziunea a aratat imagini cu un grup de angajaţi ai unui spital refugiaţi pe acoperiş şi arborând pancarde pe care scrie „hrană" şi „ajutor".
Strigăte de ajutor
Supravieţuitorii din oraşele de coastă pleacă spre adăposturi Foto: AFP
La Tokyo, oamenii au rămas blocaţi în oraş, după oprirea metroului. Unii au înnoptat la serviciu, alţii - la rude. Mulţi au dormit în staţiile de metrou şi de tren folosindu-şi costumele pe post de pernă. O treime din oraşul Kesennuma, din nord-estul arhipelagului, care are 74.000 de locuitori, a fost înghiţit de apă, iar incendiile nu mai contenesc.La fel în oraşul Sendai, care numără un milion de locuitori