În Bucureşti, sute de liceeni şi studenţi au vizitat ieri, la prima oră, Târgul de Universităţi Internaţionale, unde sunt prezente instituţii superioare din Marea Britanie, Franţa, Germania, Olanda, Norvegia, dar şi din America. Târgul este deschis şi astăzi în Capitală, la Sala Palatului.
Cele mai cunoscute universităţi prezente la târg sunt Harvard, Oxford, Princeton sau King's College London. La ediţiile precedente, 20.000 de tineri au vizitat standurile facultăţilor străine, potrivit organizatorilor de la grupul Educativa.
Institutul Cervantes şi Ambasada Spaniei la Bucureşti au lansat portalul www.universidad.es, unde toate universităţile din Spania au informaţii despre costuri, programe şi criterii de selecţie. María Méndez de Valdivia, de la Ambasada Spaniei la Bucureşti, spune că la facultăţile publice taxele variază între 900 şi 1.300 de euro:
„Este un portal informatic în care orice persoană poate să afle informaţii despre costuri, structura studiilor - o transparenţă absolută care permite oricărui student din lume să vadă dinainte care sunt condiţiile, cum se fac actele. Ne interesează cei mai buni elevi, nu neapărat dacă s-au născut în cea mai puternică familie, ne interesează cei care au mintea deschisă".
Ana-Maria Iancu este în ultimul an de liceu şi a căutat ieri informaţii despre programele Universităţii din Malaga, unde vrea să studieze Turism sau Management Turistic: „Vreau să merg în Spania pentru că am fost acolo la mătuşa mea în ultimii doi ani şi îmi place foarte mult. Mi-aş dori să aplic chiar la Universitatea din Malaga. Îmi plac şi locul, şi lumea. Ştiu limba spaniolă, fiindcă am locuit acolo cam trei luni pe an. Mi-aş dori acum să caut la Cervantes un curs de limbă".
Unele dintre cele mai căutate universităţi sunt cele din Danemarca şi Suedia, unde nu există taxe de şcolarizare. Spre exemplu, pentr