România pare să împărtăşească poziţia Germaniei, care rămâne "profund sceptică" în legătură cu o intervenţie militară în Libia, după summitul UE extraordinar de vineri, în care Franţa şi Marea Britanie au comparat situaţia cu eşecul Europei de a opri genocidul din Bosnia din anii '90.
Întrebată de presă, după reuniunea de urgenţă de la Bruxelles, dacă forţele germane s-ar alătura unei misiuni militare împotriva colonelului Muammar Gaddafi, cancelarul Angela Merkel a declarat: "Nu văd întâmplându-se asta (...) În momentul de faţă, nicio intervenţie militară nu e în cărţi".
Cancelarul, citată de Mediafax, a spus că nu îşi ascunde "profundul scepticism" în privinţa unei acţiuni militare şi a rezultatelor pe care le-ar putea avea o asemenea acţiune. "Nu este o idee bună ca NATO şi UE să joace un rol proeminent, în locul organizaţiilor regionale. Este, în definitiv, o zonă arabă. Sigur că vrem să rezolvăm problemele, dar la un nivel mai politic - sancţiuni, acesta este rolul nostru", a subliniat Angela Merkel.
Liderii UE au căzut de acord, vineri, să organizeze un summit trilateral cu Liga Arabă şi Uniunea Africană "în următoarele săptămâni" pentru a acorda actorilor regionali un rol mai mare.
Franţa a promis că va aştepta un mandat din partea Consiliului de Securitate al ONU înainte de a lansa vreun atac. Dar preşedintele francez Nicolas Sarkozy - ameninţat în sondajele interne de extrema-dreaptă - şi premierul britanic David Cameron - căruia probabil nu îi este uşor să uite de atentatul de la Lockerbie - au spus că nu vor sta deoparte, dacă forţele lui Gaddafi continuă să ucidă civili. Ei au spus că ceea ce se întâmplă aminteşte de evenimentele din anii '90 din Balcanii de Vest, când inerţia UE a dus la masacrul de la Srebreniţa.
Germania şi Franţa au rămas pe poziţii divergente şi în ceea ce priveşte decizia controversată a Parisului de a recu