Butucii de viţă-de-vie se dezmorţesc sub primele raze prietenoase ale soarelui primăvăratic. În septembrie, pe dealurile de la poalele Subcarpaţilor de Curbură se va împlini din nou minunea Tămâioasei. Aici a ieşit la lumina zilei „Cloşca cu puii de aur“, comoara pierdută a României. Şi tot aici se scurge, din seva podgoriilor, gustul unic al Tămâioasei.
Localitatea buzoiană şi-a dobândit celebritatea după ce doi meşteri locali au descoperit, în anul 1837, „Cloşca cu puii de aur". Astăzi, de tezaurul de la Pietroasele mai amintesc doar câteva pietre pe care stă scris: „Aici a fost descoperit tezaurul Cloşca cu puii de aur". Comoara a luat calea Rusiei în 1917, în Primul Război Mondial.
Citiţi şi:
VIDEO Colţ de rai: Evantaiul de poteci din Cheile Latoriţei
VIDEO Colţ de rai: Prejmer, „satul cu 1.000 de izvoare“
VIDEO Colţ de rai: Cu drag, din Valea Drăganului
Ca să ajungeţi la Pietroasele mergeţi pe Drumul Naţional 1B, spre Ploieşti, apoi o luaţi pe „Drumul Vinului". Călătoria cu maşina pe această rută e o adevărată plăcere, mai ales că şoseaua este bună, iar de-o parte şi de alta a drumului se văd mii de rânduri de viţă de vie. În doar 15 minute ajungeţi în centrul comunei şi veţi observa de departe clădirea Primăriei.
Viraţi la stânga, iar în câteva minute ajungeţi la Staţiunea Viticolă Pietroasele, în pivniţele căreia, timp de 115 ani, au fost depozitate sticle cu soiuri preţioase de vin.
Comoara blestemată
Strugurii, cea mai importantă resursă a zonei
De la Staţiunea Viticolă, continuaţi drumul până la indicatorul care arată „Cloşca cu puii de aur". O uliţă pietruită duce până la locul în care a fost descoperit tezaurul, însă mai întâi puteţi vedea casa-muzeu a lui Ion Moacă, singurul cioplitor în piatră care a mai rămas în zonă.
În faţa casei şi în cur