Remediu contra fumatului
Efectul fructului paradisiac asupra fumatorilor inraiti, a caror sanatate este, oricum, periclitata, se manifesta pozitiv pe doua planuri: pe de-o parte, merele sporesc cantitatea de oxigen din organism, si pe de alta parte, o cura de mere poate combate dependenta de nicotina.
Cum actioneaza nicotina asupra organismului?
Stim cu totii ca pentru fumatori este foarte greu sa renunte la tigari, desi nu mai trebuie sa explice nimeni cat de daunator este fumatul. Oamenii invata, inca de pe bancile scolii, despre gravitatea urmarilor provocate de tutun: tusea tabagica, cancerul pulmonar, afectiuni ale stomacului, infarct etc. Cu toate acestea, efectele resimtite pozitiv sunt mai puternice, pentru ca nicotina calmeaza emotiile si nervii si invioreaza in caz de oboseala si proasta dispozitie.
La efort fizic, fumatorilor li se taie mai repede respiratia decat nefumatorilor. Aceasta realitate trista, dar rareori bagata in seama, se datoreaza monoxidului de carbon, care este o componenta a fumului de tigara si care ajunge in sange, prin alveolele pulmonare. In interiorul globulelor rosii, monoxidul de carbon se leaga cu hemoglobina, care are sarcina de a transporta oxigenul, dar care este impiedicata sa o faca, tocmai de catre monoxidul de carbon, care se leaga de 300 de ori mai tare de hemoglobina decat oxigenul. In timpul miscarii, organismul, inclusiv creierul, primeste o cantitate prea mica de oxigen. Consecinta: oboseala, dureri de cap si greata.
Mai mult oxigen, cu ajutorul merelor
Merele pot contribui la o mai buna alimentare cu oxigen, si anume prin substantele lor componente, printre altele prin vitamina C, care face posibila asimilarea fierului de catre intestin. Din pacate, fumatorii nu prea mananca mere, fiindca nu le plac. De ce? Pentru ca la ei, din cauza fumatului, mucoasa stoma