Expozitia de fotografii a copiilor din sat
Prima editie a festivalului "Drumul lung spre Cimitirul Vesel" s-a incheiat de jumatate de an, insa ecourile sale inca se mai aud si vestesc continuarea lui si in vara lui 2011. Cele doua zile pline cu muzica traditionala de pe pajistea insorita din Sapanta nu au lasat in urma doar amintiri frumoase, ci si dovezi palpabile: o serie de fotografii facute chiar de copiii satului. Experta a lucrului alaturi de cei mici, fotografa Alisa Tarciniu a invatat un grup de copii din Sapanta sa manuiasca aparatele de fotografiat si a pornit cu ei pe teren. Rezultatul este expozitia ce a fost prezentata la inceputul acestui an, la scoala din Sapanta, iar in luna martie, isi va continua drumul la Cluj si la Bucuresti, la un eveniment cu muzica maramureseana, in prezenta autorilor fotografiilor.
"La sat sau la oras, copilaria are aceleasi chipuri"
- Alisa, cum a pornit proiectul, cum iti imaginai ca va iesi?
- Am pornit de la un concept putin mai vechi de-al meu, Atelierul de Croit Imagini, dezvoltat pe parcursul unui an intreg si care se leaga de bucuria de a lucra cu cei mici. Primele cursuri ale Atelierului s-au desfasurat acum doi ani, la libraria "Humanitas Kretzulescu" din Bucuresti, fiind urmate in 2010 de o intreaga serie in cadrul taberei de creatie "Vara pe ulita", de la Muzeul National al Satului din Bucuresti. Inspirata de aceasta ultima experienta, mi-am dorit mult sa incerc un atelier in lumea satului. Ocazia a venit in luna august a anului trecut, odata cu prima editie a Festivalului intercultural de traditie maramureseana Drumul lung spre Cimitirul vesel.
Alisa Tarciniu, fotografiata de copii Colaborarea dintre Festival si Atelierul de Croit Imagini a inceput sub ideea: ce ar fi sa surprindem Festivalul, prin ochii copiilor din sat? Peter Hurley, directorul Festivalul