Creșterea numărului de antreprenori IT și a interesului investitorilor străini pentru afacerile lor hrănește o nouă piață pentru casele de avocatură autohtone: proprietatea intelectuală tranzacțională.
Negocierile dintre Trilulilu și Universal Music pentru semnarea contractului de licențiere au durat un an de zile. Au fost discuții intense între avocații site-ului românesc și cei ai gigantului american pentru negocierea unor clauze care, dacă ar fi rămas în forma inițială, ar fi putut însemna finalul lui Trilulilu. În acest demers, Trilulilu a fost asistat de Biriș Goran.
Este doar un exemplu care arată că, pe măsură ce industria IT se dezvoltă și antreprenorii români înțeleg mai bine ce înseamnă proprietatea intelectuală și cât valorează, și avocații acordă tot mai mare atenție acestei arii de practică.
Unul dintre cele mai importante proiecte realizate de Ţuca Zbârcea & Asociaţii, anul trecut, a inclus asistenţa oferită fondului spaniol de investiţii GED Capital Development în legătură cu achiziţia sistemului de rezervare online deţinut de Millennium Tour SRL, realizată prin intermediul unor site-uri precum paravion.ro, BileteLowCost.ro, HotelMania.ro și altele.
„Tranzacţia a inclus transferul diverselor drepturi de proprietate intelectuală (mărci înregistrate în România și Bulgaria, precum şi drepturi de autor asupra mai multor programe informatice, materiale cu conţinut publicitar și comercial etc.), inclusiv numele de domenii înregistrate în mai multe ţări, baze de date, sisteme informatice, anumite active mobile, transfer de angajaţi, clienţi și furnizori“, explică Ciprian Dragomir, avocat asociat al Ţuca Zbârcea & Asociaţii şi coordonator al departamentului de proprietate intelectuală.
Neglijenți cu ce au mai de preț: creația
Este ceea ce se numește „proprietate intelectuală tranzacțională“, inexistentă pe plan local până