Directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Alba, Nicolae Nartea, a discutat deschis, pentru Alba24.ro, despre experienţa profesională, cât de importantă este politica pentru funcţia pe care o deţine, cum se lucrează cu personal redus în secolul vitezei, la ce conforturi au renunţat pentru a reduce cheltuielile materiale şi ce îi aşteaptă pe cetăţenii cu profesii liberale care nu-şi plătesc contribuţiile la pensie.
Reporter: Vreau să discutăm, în linii mari, despre experienţa dumneavoastră profesională în cadrul Casei Judeţene de Pensii Alba şi ce vă recomandă în funcţia de director: sprijinul politic sau activitatea profesională?
Nicolae Nartea: “Am fost repartizat aici de la 1 august 1975 – prin repartiţie guvernamentală şi de atunci lucrez tot în sistem, adică sistemul Ministerului Muncii. Până am înfiinţat Casa de Pensii (în 2001, eu am avut ideea înfiinţării Casei Judeţene de Pensii, cu funcţia de director general), am lucrat aici zeci de ani. Am fost şef de serviciu mai mulţi ani, director în trei rânduri, director adjunct, numit politic, ca să o luăm şi aşa. În prezent, sunt tot director. Cert este că am fost repartizat ca să lucrez în structura aceasta din 1975; acum sepune problema că, dacă lucrez de atâţia ani, mă gândesc că am experienţă multă, astea sunt faptele certe; cu sprijinul politic, asta mai putem discuta. Sunt supus legislaţiei dată de statul român, eu şi toţi ceilalţi directori de la alte instituţii publice, parcă nu se cunoaşte!?
Ca rezultate, fapte certe, date de ordonatorul principal de credite este că, cel puţin pe ultimele şase luni, pentru că aşa ne-a făcut evaluarea preşedintele Casei Naţionale de Pensii, am avut rezultate foarte bune, calificativ foarte bun, al instituţiei. Până acum, rezolvăm dosarele în procent de 99%. Bineînţeles, suntem trei directori, acum s-a schimbat unul dintre colegi. Af