Dupa un cutremur cu magnitudine de 8,9 grade, Japonia a ramas "in picioare". In alte tari, cutremure mai mici au pus la pamant orase intregi (vezi Chile, Italia sau Noua Zeelanda). Bilanturile oficiale arata ca, desi in crestere, numarul victimelor e de citeva sute, cele mai multe decese fiind cauzate de tsunami si nu de cutremur. Care este secretul constructorilor japonez? Doi ingineri romani de prestigiu, Dragos Marcu si Dan Dubina, explica pentru cititorii HotNews.ro regulile stricte de construire si inovatiile tehnice din Japonia.
Cei doi ingineri spun ca un cutremur cu magnitudine mare nu este neaparat un cutremur distructiv. Un alt aspect relevant este adancimea la care se produce seismul, cel din Japonia afectand in principal cladirile joase, nu pe cele inalte. Un rol important il au si tehnologiile de ultima generatie folosite la cladirile noi.
Citeva dintre atuurile care ajuta Japonia sa treaca fara multe pagube umane peste cutremurele frecvente:
- Coduri extrem de stricte in proiectare si constructii
- Sisteme de avertizare rapida in fiecare casa din zonele de coasta (cele mai expuse la tsunami)
- Carari excelent semnalizate catre zonele cele mai inalte in localitatile expuse inundatiilor provocate de tsunami
- Ziduri de aparare impotriva valurilor mari
Dan Dubina, membru al British Institution of Structural Engineers, presedintele Asociatiei Producatorilor de Constructii Metalice din Romania, membru al Biroului Executiv al Comisiei Europene de Constructii Metalice:
Lucrurile nu sunt asa simple. Intensitatea unui cutremur este doar un indicativ. Cand auzi de o intensitatea atat de mare, crezi ca este proportionala cu caracterul ei distructiv, insa nu este neaparat asa. Sunt si alti factori in discutie. De exemplu, cutremurul din Noua Zeelanda a avut magnitudine putin peste 6 grade si a