Statele membre non-euro sunt obligate să aplice o serie de reforme până anul viitor și să se decidă până pe 24 martie dacă își doresc să facă parte din Pactul pentru Competitivitate.
Ţările din zona euro au făcut astăzi încă un pas în reducerea diferenţelor de competitivitate a piețelor, care, dacă nu sunt controlate, pot duce și au dus la crize severe în unele țări precum Grecia și Irlanda. Acestea au convenit asupra liniilor generale ale Pactului European pentru Competitivitate, decizii care vor fi adoptate, cel mai probabil la următorul consiliu european de pe 24 și 25 martie.
"Liderii europeni ai căror țări se află în zona euro vor o Europă mai puternică. Aceștia vor coordona mai îndeaproape politice bugetare, fiscale şi sociale", a spus preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy, în urma discuţiilor purtate de ţările din zona euro vineri seara (11 martie) la Bruxelles.
Creșteri salariale automate, pensii și taxe armonizate doar pentru zona euro - această întâlnire a celor 17 lideri din uniunea monetară europeană, înaintea consiliului de pe 24 şi 25 martie, la care vor fi prezenți toți cei 27 de şefi de guvern, este văzută de ceilalți membri non-euro ca un pas spre un guvern economic comun al zonei euro.
Patru condiții esențiale pentru statele non-euro
Țările non-euro pot adera, însă, la acest Pact de Competitivitate dacă doresc. Mai exact, spune premierul spaniol Zapatero, acestea trebuie să îndeplinească patru condiții. În primul rând, trebuie să-și reformeze competitivitatea piețelor naționale, în al doilea rând, trebuie să-și regleze nivelul șomajului, în al treilea rând, să-și consolideze stabilitatea instituțiilor publice și apoi să-și consolideze finanțele publice.
Acestea au la dispoziție 12 zile, până la următorul consiliu european, să se decidă dacă își doresc sa adere la Pact. Statele membre non-euro sunt ob