“În afara situaţiei de după al II-lea Război Mondial, Japonia se confruntă cu cea mai gravă criză, cauzată de seismul de 9 grade şi de tsunamiul devastator care i-a urmat”, a declarat duminică, vizibil afectat, premierul Japoniei. Naoto Kan a precizat totodată că situaţia la centrala nucleară Fukushima 1 rămâne gravă şi că este posibil ca la două dintre reactoarele centralei nucleare să fi fost declanşate procese de fuziune, după o serie de avarii provocate de cutremurul violent de vineri.
"Nu putem verifica ce se întâmplă în miezul reactorului, dar luăm măsuri plecând de la această ipoteză", a adăugat el, referindu-se la reactoarele 1 şi 3 de la centrala nucleară, unde presiunea a crescut semnificativ din cauza unor disfuncţii ale sistemelor de răcire.
Reactorul 1 al centralei a înregistrat încă de sâmbătă o creştere a temperaturii, ceea ce a determinat autorităţile să deschidă vanele pentru a evacua excesul de vapori. O explozie produsă în incinta centralei a dus la prăbuşirea clădirii care adăpostea reactorul, însă Guvernul japonez a dat asigurări că învelişul acestuia nu a fost afectat.
Operatorul centralei, compania TEPCO, a anunţat că şi reactorul 3 înregistrează probleme similare. "La ora 5.30 (sâmbătă, 22.30, ora României), alimentarea cu apă a fost întreruptă, iar presiunea din interior a început să crească", a afirmat un purtător de cuvânt al TEPCO, adăugând că "toate sistemele de menţinere a nivelului lichidului de răcire s-au blocat". Ulterior, nivelul lichidului de răcire a fost restabilit, a precizat el.
Compania a afirmat că, în urma avariilor provocate de cutremurul de vineri, în zona centralei a fost depăşită limita maximă legală a radioactivităţii, însă Guvernul japonez a precizat că situaţia poate fi controlată. "Dacă reducem (presiunea) aerului şi injectăm apă (pentru răcirea sistemului), putem controla situaţia", a s