Sergiu Nistor, secretarul Comisiei Naţionale pentru UNESCO, crede că singura soluţie pentru localitatea din Alba este includerea acesteia pe lista Patrimoniului Mondial. Expertul român consideră că principala vină în acest caz îi aparţine chiar statului, cel care „i-a abandonat“ pe locuitorii din Roşia Montană.
Sergiu Nistor este secretarul general al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO. Opiniile sale sunt însă la ani-lumină de cele pe care te-ai aştepta să le auzi de la cineva care coordonează o structură a statului. Când vorbeşte despre situaţia de la Roşia Montană, Nistor nu se sfiieşte să plaseze o mare responsabilitate (poate chiar cea mai mare din acest caz) chiar pe umerii statului român.
Mai citeşte şi:
VIDEO Sassu: „Statul nu este interesat să investească“
O soluţie: Roşia Montană, sit UNESCO
Afrodita Iorgulescu, profesor universitar ASE: „La Roşia Montană se anunţă un dezastru durabil“
Îl acuză de abandonul oamenilor din zonă. Şi de faptul că, prin indiferenţa sa, i-a obligat pe locuitorii unei foste zone miniere să trebuiască să aleagă între moştenirea de familie, pământul, şi tonele de bani aruncate de către compania minieră Roşia Montana Gold Corporation.
Singura soluţie pentru ieşirea din impasul de acolo, declară acelaşi Sergiu Nistor, ar fi trecerea localităţii în patrimoniul UNESCO. Ar fi şi singura modalitate prin care am scăpa de judecata aspră, dar corectă a generaţiilor viitoare.
„Oamenii nu pot fi abandonaţi de stat"
Este includerea localităţii Roşia Montană în patrimoniul UNESCO şi o soluţie pentru a contracara reacţia anemică a statului legată de acest subiect?
Sigur că da. Statul român, în cazul în care această identitate instituţională mai există şi de facto în zona Roşia Montană, s-a distins în primul rând prin distrugerea peisajului cult